Material

MATERIAL

 

Vi arbetar med de vanligaste termoplasterna. Termoplaster är plaster som smälter när de värms upp och kan då pressas till önskad form i formverktyg. Denna process kallas formsprutning och är den vanligaste bearbetningsmetoden för plastdetaljer. I listan längre ner finns en översikt av de vanligaste materialen och deras egenskaper.

 

I och med att termoplaster kan smältas om många gånger är de lätta att återvinna. En del plaster kan återvinnas till nya plastprodukter hela sju gånger. I andra hand kan man enkelt ta till vara på energin genom förbränning. De flesta plaster bryts inte ner i naturen, se därför till att alltid återvinna plast som tjänat ut sitt syfte.

 

Alla våra kåsor, muggar, bestick och tallrikar tillverkas i livsmedelsgodkända material.

 

 

PET / PBT Polyester

 

För de flesta är plastflaskor och konstfiber förmodligen det man mest förknippar med PET, men materialet är mångsidigt och återfinns i ett flertal vanliga produkter - alltifrån detaljer i strykjärn till elkontakter. Materialet tål UV-ljus, höga användningstemperaturer och absorberar inte fukt.

 

 

HDPE Polyeten (hög densitet)

 

Polyeten är den vanligaste plasten i världen. Den klassificeras i olika grupper beroende på bland annat densitet. HDPE är styvare och hårdare jämfört med LDPE (låg densitet) som är mjukare och segare. HDPE används till exempel i burkar, flaskor och sopkärl. Klarar temperaturer från -40 till +90 grader. Kan maskindiskas i övre korgen.

 

 

PVC Polyvinylklorid

 

PVC är den tredje vanligaste plasten. Den absorberar inte fukt och har mycket bra kemikaliebeständighet. Plasten finns i tre olika huvudtyper: styv, i till exempel avloppsrör; mjukgjord, i till exempel mantling till kablar; eller PVC-latex i till exempel skydds- eller regnkläder.

 

 

LDPE Polyeten (låg densitet)

 

LDPE är en mjuk och seg plast med lätt vikt. Det är dessutom den plast som återvinns mest. Till exempel är vanliga plastpåsar ofta tillverkade av återvunnen polyeten. Tål temperaturer från -40 till +75 grader. Ytterliggare en variant på polyeten är LLDPE (linjär låg densitet) som bland annat kan användas i burklock och till att förbättra segheten i plastfolie.

 

 

PP Polypropen

 

Polypropen är den näst vanligaste plasten efter LDPE och är vanlig i hushållsprodukter. Tål temperaturer från -40 till +100 grader.

 

 

PS Polystyren

 

Polystyren är en hård men spröd plast med bra ytglans och hög transperens. CD-fodral är en klassisk polystyrenprodukt men materialet används även för att tillverka cellplast för till exempel byggindustrin, stötdämpande förpackningar och flytkroppar. Tål temperaturer från -40 till +65 grader.

 

 

ABS Akrylbutadienstyren eller akrylnitril-butadien-styren

 

ABS är en styv och slagtålig plast med bra ytglans. Används till bland annat leksaker och hemelektronik. Tål temperaturer från -40 till +100 grader.

 

 

TPE Termoplastiska elastomerer

 

Termoplastiska elastomerer, eller termoelaster, är mjuka plaster som ofta har en gummiliknande karaktär. Används till exempel för handtag med hög friktion, snorklar och packningar.

 

 

PA Polyamid

 

Även känt under varumärket Nylon. Polyamidplaster tål höga temperaturer och kan enkelt modifieras till att vara slagsega eller glasfiberarmerade för hög styvhet och hållfasthet. Används ofta i kåpor till motorsågar och andra elverktyg och i bildelar.

 

 

PC Polykarbonat

 

Polykarbonat är en glasklar slagseg plast som klarar höga temperaturer. Används till exempel för tillverkning av visir och skyddsglasögon.

AB Leve Plastprodukter

Ekhagsvägen 4, 141 71 Segeltorp | 08-449 45 70 | info@leveplast.se

Copyright 2018